Regenboog in 3D

Voor een regenboog heb je zeven opeenvolgende kleuren van het zichtbare spectrum nodig. Ezelsbruggetje om de kleuren van een regenboog te onthouden: ROGGBIV. En dat staat voor Rood, Oranje, Geel, Groen, Blauw, Indigo en Violet. We laten je zien hoe je in Illustrator met zeven lijnen een regenboog maakt. 


1. Teken een horizontale lijn, maak de lijnkleur rood en geef een dikte van 8 punten. Dubbelklik op het dichte of open pijltje om het Verplaatsvenster op te roepen. Typ bij de verticale verplaatsing 8 pt en klik op Kopiëren. Typ 5 keer Command/Control D. Geef elke lijn z’n eigen spectrumkleur. 


2. Selecteer de 7 lijnen en dubbelklik op het Overvloeigereedschap. Stel in op Vloeiende kleur. Klik OK. Kies daarna Object > Overvloeien > Maken. Je hebt nu een overvloeiobject. 


3. Selecteer het overvloeiobject en kies Effect > Kromtrekken > Boog. Zet het Buigen op 100%. Voor een perspectivisch effect kun je de Horizontale vervorming op bijvoorbeeld -50% zetten. 


4. Het Boogeffect kun je terugvinden in het deelvenster Vormgeving (Appearance). Klik erop om het effect steeds weer aan te kunnen passen.