Platte snookerballen maken

Met Photoshops 3D-module kun je snel snookerballen maken. Maar je kunt het ook gewoon 2D houden. In deze miniworkshop laten we je zien hoe je in een paar minuten een realistische snookerbal met reflecties maakt. Gewoon plat.


1. Maak een nieuw bestand aan. Zorg voor voldoende ruimte, je kunt altijd nog croppen of de resolutie verlagen. Maak een Aanpassingslaag met Volle kleur of Verloop aan voor je ondergrond. Voordeel van een Aanpassingslaag boven een gewone laag is dat je achteraf de ondergrond snel kunt aanpassen. Plaats de lege laag boven de Aanpassingslaag. Teken een cirkel met het ovale selectiegereedschap en vul deze met een verloop van de gewenste kleur (in het voorbeeld is dat blauw) naar een lichtere versie van dezelfde kleur.


2. Je maakt de schaduw op de onderkant van de bal. Maak een tweede verloop aan, van zwart naar zwart, en maak de tweede kleurstop 100% transparant. Zet in de Optiesbalk de aankruisoptie Transparantie aan. Maak een nieuwe laag. Trek een verloopje op de bal om donkerte te simuleren.


3. Je maakt de lichtreflectie op de bovenkant van de bal. Sleep de cirkel met een selectiegereedschap omhoog en maak een nieuwe laag aan. Trek een verloop met je blauwe verloop, met het lichte deel binnen de bal. Draai de selectie om met Command/Control Shift I en wis het verloop buiten de bal.


4. Je maakt de reflecties van TL-balken (snookerhal!). Laad de selectie van de bal door met Command/Control te klikken op het laagminiatuur van de bal. Maak een nieuwe laag. Sleep de selectie een stukje omlaag en vul met wit. Trek de selectie nog een stukje omlaag en wis.  Verminder de laag- of de vuldekking en vervaag met Gaussiaans vervagen. Dupliceer de laag en vervaag die meer voor een tweede reflectie. Maak een laagmasker en maskeer de onnodige stukken.


5. Je maakt tenslotte de schaduw van de bal. Maak onderop een nieuwe laag, teken een ovale selectie en vul met zwart. Deselecteer en vervaag met Gaussiaans vaag. Verminder de laag- of vuldekking tot een realistische schaduw.
Maak ook nog even in een nieuwe laag een witte cirkel en plaats er het juiste cijfer op.