Abonneren  Inloggen

Tips & Tricks: Optimaliseer je productieproces

10 maart 2025

Optimalisatie in je productieproces betekent repetitieve taken en veelvoorkomende fouten wegnemen. Of je nu werkt in offset, diepdruk, flexo, digitaal print of large format, optimalisatie is voor elk type drukkerij van waarde. De sleutel tot succes ligt niet in de keuze van een tool, maar in een grondige analyse en strategische aanpak. GrafiStore deelt tips voor het optimaliseren van je productieproces.

We zouden diep op iedere stap kunnen ingaan, maar laten we het concreet maken met een praktijkvoorbeeld. Hopelijk inspireert het je om zelf aan de slag te gaan. Lees mee.

Huidige processen in kaart brengen

In ons voorbeeld gingen we in een bedrijf – een drukkerij – het volledige proces onderzoeken, van orderinvoer tot levering. Elk proces, elke handmatige stap en elke mogelijke vertraging werd in kaart gebracht. Door interviews met medewerkers en zelfs klanten werden pijnpunten blootgelegd. Procesflow-diagrammen hielpen om complexe processen visueel overzichtelijk te maken. Toen gebeurde er iets interessants…

‘We hebben een probleem’

Tijdens het in kaart brengen ging een order volledig fout. De paniek sloeg toe. De directie was boos: hoe kón dit gebeuren?! Wie is verantwoordelijk?! Maar in plaats van te blijven hangen in emotie, besloten we samen met het bedrijf de Vijf Waarom-methode toe te passen.

De Vijf Waarom-methode in actie

De Vijf Waarom-methode is een bewezen techniek, ontwikkeld door Sakichi Toyoda, om de grondoorzaak van problemen te achterhalen. De situatie was een uitgelezen kans om de methode toe te passen.

Waarom 1:

Waarom ging het printen mis? - Omdat er een verkeerd ICC-profiel aan de afbeelding hing.

Waarom 2:

Waarom werd het verkeerde profiel gebruikt? - Omdat de klant de pdf niet correct aanleverde.

Waarom 3:

Waarom controleerden wij dat niet? - Omdat er geen controleproces was ingesteld.

Waarom 4:

Waarom hebben we geen controleproces? - Omdat we nooit onze workflow volledig hebben onderzocht.

Waarom 5:

Waarom onderzoeken we onze workflow niet regelmatig? - Omdat er geen standaard proces voor kwaliteitscontrole is afgesproken.

Voorbeeld hoe een illustratie uit de RIP kwam én zou moeten komen. In één oogopslag is te zien wat wel en wat niet geaccepteerd wordt.

Brainstorm en testen

Dit inzicht bracht ons bij een oplossing: het implementeren van de Ghent PDF Output Suite. Door testbestanden door de workflow te laten lopen, ontdekten we niet alleen het ICC-probleem, maar ook andere compatibiliteitsfouten. Dit leverde ons een helder beeld van verbeterpunten op.

Er wat aan doen

Met de resultaten hebben we een Certified pdf-profiel aangepast, specifiek voor de apparatuur van het bedrijf. Automatische controle op ICC-profielen werd geïmplementeerd, waarbij fouten direct werden afgewezen. Een visuele check vóór het RIP-proces zorgde bovendien voor extra zekerheid. Dit minimaliseerde fouten en verhoogde klanttevredenheid.

Het resultaat? Minder foutdrukken, meer opdrachten en meer vertrouwen van klanten. De kosten van die ene foutdruk wogen niet op tegen de winst van dit onderzoek.

Conclusie

Het ontwerpen van een workflow begint niet met software, maar met het analyseren van je huidige processen. Door bottlenecks te identificeren en stapsgewijs te verbeteren, til je je productie naar een hoger niveau. Wil je meer weten? Stuur een e-mail naar support@grafistore.nl.


Wil je het gedrukte PRINTmatters magazine ontvangen? Neem een proefabonnement.