Abonneren  Inloggen

Tips & Tricks: Bestandsreductie van pdf’s

25 maart 2024

Bij PRINTmatters delen we graag kennis. Kennis waarmee je klanten nog beter kunt adviseren, de bedrijfsefficiency kunt verbeteren of om te inspireren. Dit keer behandelt Germen Kroon van GrafiStore het onderwerp Het dilemma van de pdf-bestandsgrootte.

Het verkleinen van pdf-bestanden heeft voor de hand liggende voordelen: snellere distributie, minder opslagruimte en efficiëntere workflows. Toch kan overmatige compressie nadelige effecten hebben op de bruikbaarheid van een document.

Een uitdagend aspect van de pdf-bestandsgrootte is het behoud van kwaliteit. Extreem gecomprimeerde bestanden kunnen problematisch zijn bij printprocessen, maar ook een overvloed aan ‘nodes’ kunnen problematisch zijn. Nodes zijn ankerpunten, gebruikt bij Bézier-curves in vectortekeningen en lettertypen. Te veel hiervan verhogen de complexiteit, wat het ‘rippen’ flink kan hinderen, ondanks een kleine bestandsgrootte. Door bitmaps, afbeeldingen, kan de bestandsgrootte flink toenemen, maar het rippen sneller maken...

Separaat van bitmaps en nodes kan er nog veel meer ‘rommel’ in pdf-bestanden zitten waar je niets aan hebt tijdens het printproces. Lees mee!

Kwaliteit

De meest gebruikte compressiemethoden zijn ZIP en JPEG. Zip is zonder verlies, maar JPEG biedt vaak kleinere bestanden. Maar let op! Als de kwaliteit te laag is, treedt er verlies op. Sterker nog, iedere keer als je JPEG-compressie opnieuw toepast houd je minder data over. Sla een JPEG-afbeelding maar eens 15 keer op met 75% JPEG-kwaliteit... Kies niet de grootste compressie, maar de kleinste compressie met hoge of maximale kwaliteit. Het kan overigens nog steeds dat de pdf te groot is.

Ben je geRIPT?

RIP-processen duren soms erg lang. De job is naar de printer gestuurd, maar het duurt een eeuwigheid voordat deze ingelezen is. Dit heeft ook te maken met de complexiteit van de pdf. Door deze te vereenvoudigen kun je het proces versnellen en eenvoudiger maken.

De praktijk

Laatst kreeg ik van een relatie een eenvoudig bestand van 14 MB met de vraag of dit niet kleiner kon. Met Enfocus PitStop Pro (welke anders?) paste ik een standaard action ‘Optimize PDF’ aan mijn eigen wensen aan. Het bestand was onmiddellijke flink gereduceerd naar 1,2 MB. Zonder verlies van kwaliteit. Hoe zit dit?

Dit komt door het verwijderen van:

 • Objecten die niet in het pdf-canvas liggen
 • Compleet gemaskerde content
 • Metadata
 • Alternatieve illustraties
 • JavaScript
 • Lege lagen
 • Acties (voor presentaties)
 • Verwijzingen (ankers voor hyperlinks)
 • Gemarkeerde content
 • Formuliervelden
 • Certified pdf-informatie
 • Onzichtbare objecten (zonder lijn of vulling)
 • OPI
 • PostScript

Verder doen we dit:

 • Ingevulde formulieren platslaan
 • Optimaliseren van de documentstructuur
 • Illustraties bijsnijden naar knipmasker en maximaal de bleedbox
 • Complexe pagina’s met meer dan 5.000 nodes (en geen steunkleuren) omzetten naar image

En als laatste pakken we de illustraties aan:

 • Compressie 1-bit naar CCITT Groep 4
 • Compressie overige illustraties naar JPEG met maximale kwaliteit
 • Resolutie aanpassen van illustraties naar 300 dpi

Uitdagingen

Om pdf’s met veel nodes te rasteren kunnen we dit per pagina doen of per ‘gebied’. Net zoals we ‘vroeger’ transparantie-afvlakking toepasten op betrokken objecten, kun je nu controleren op knooppunten van bijvoorbeeld 20 x 20 mm waar meer dan 300 nodes zijn gebruikt en alleen deze knooppunten rasteren (mits ze geen steunkleuren bevatten uiteraard).

Verzamel pdf-bestanden die problemen geven in de printer of RIP en onderzoek wat er in de pdf voor problemen zorgt. Zo heb je meteen een beter beeld hoeveel nodes je RIP of printer goed kan verwerken.

Conclusie

Slimme pdf-compressie vereist een balans tussen efficiëntie en optimalisatie. Het doel is niet alleen om kleinere bestanden te creëren, maar om dit te doen op een manier die de kwaliteit en bruikbaarheid van het document behoudt. Hierdoor blijven pdf’s toegankelijk en bruikbaar, ook ná compressie.Als je deze action gratis wilt ontvangen, schroom niet om een verzoek in te dienen bij support@grafistore.nl. Kom je er niet uit, ask me anything!


In PRINTmatters Magazine vind je nog veel meer tips, nieuws en interviews

Neem nu een proefabonnement