Abonneren  Inloggen

AI-verordening aangenomen door het Europees Parlement

19 maart 2024

Het Europees Parlement heeft vorige week de AI-verordening aangenomen. De verordening is de allereerste uitgebreide AI-wet ter wereld en bevat regels voor het gebruik van artificiële intelligentie in de EU. Daarmee wordt duidelijker wat wel en niet is toegestaan.

De wetgeving gaat uit van verschillende risiconiveaus, van ‘minimaal of geen risico’ (eenvoudige spelletjes) tot ‘onaanvaardbaar risico’ (systemen die als een gevaar voor de mens worden beschouwd, zoals cognitieve gedragsmanipulatie, sociale scoring en biometrische systemen).

Transparantie

Generatieve AI, zoals ChatGPT, wordt niet als hoogrisico geclassificeerd, maar moet wel voldoen aan transparantievereisten en het auteursrecht van de EU.

  • de toepassingen moeten de vermelding bevatten dat de inhoud is gegenereerd door AI;
  • het model moet zodanig worden ontworpen dat er geen illegale inhoud kan worden gegenereerd;
  • er moet een overzicht worden gegeven van auteursrechtelijk beschermde gegevens die voor het trainen van het systeem zijn gebruikt.

AI-modellen met een grote impact die een systeemrisico kunnen vormen, zoals het meer geavanceerde AI-model GPT-4, zouden grondig moeten worden geëvalueerd en alle ernstige incidenten aan de Commissie moeten rapporteren.

Inhoud die met behulp van AI tot stand komt, of dat nu gaat om afbeeldingen, audio of video's (denk aan deepfakes), moet duidelijk als door AI gecreëerd worden aangeduid. Zo weten gebruikers dat ze met dergelijke content te maken hebben.

De definitieve wet zal in mei 2024 klaar zijn. Meer informatie is te lezen op de website van het Europees Parlement.

De afbeelding hierboven is gegenereerd d.m.v. AI.


Wekelijks het laatste nieuws in je inbox met de PRINTmatters nieuwsbrief