Abonneren  Inloggen

10e PRINTmatters Vakdag wordt weer een feest

29 juni 2023

Printmedia-vakmanschap, innovatie en entertainment. Deze mooie mix maakt van de PRINTmatters Vakdag op donderdag 12 oktober de leukste donderdag van 2023. Het thema The Power of Print verwoordt de kracht van print als communicatiemiddel en de gezamenlijke kracht van de veel samenwerkende vakgenoten in de grafimediabranche.

Het is een mooie lentedag waarop ik dit stukje schrijf. En nu al weet ik dat er in de herfst op z’n minst ook één zonnige dag zal zijn: donderdag 12 oktober. Dan vindt de PRINTmatters Vakdag voor de hele printbranche plaats op 12 oktober in Barneveld. Ja, Barneveld. Dat is na 9x achtereen succesvol in het NBC in Nieuwegein iets heel anders. De aanleiding is triest (hierover verderop meer), de oplossing is prima: de Midden Nederland Hallen in Barneveld, direct naast de A30.

Kunstmatige intelligentie

Het concept is vergelijkbaar met eerdere jaren; een beurshal waar exposanten en bezoekers met elkaar in contact komen, bekenden elkaar de hand kunnen schudden en een gezellig netwerkplein voor gratis hapjes en drankjes. Daarnaast zijn er diverse vak- en entertainmentsessies in een theaterzaal en 2 subzalen.

Scan de code om alvast in te schrijven en als eerste het complete programma te ontvangen, of klik hier

We werken als PRINTmatters Vakdag-team nog druk aan het sprekersprogramma. De keynote-sprekers staan al vast en zijn absoluut de moeite waard. Bijvoorbeeld vanwege de inzichten van Alexander Klöpping over kunstmatige intelligentie. En vanwege het ‘Omdenken’ dat anders denken als aanpak heeft. Berthold Gunster, grondlegger van het Omdenken, zal dit toelichten. Handig in deze snel veranderende wereld. En Rob Urgert en Joep van Deudekom bieden met veel humor een afsluitende show. Zeker weten dat iedereen daarna met een goed gevoel het netwerkplein opstapt om onder het genot van een walking diner nog even met vakgenoten na te genieten van deze mooie dag.

Voor verpakkingsdrukkers en vormgevers

Naast de keynote-sprekers bieden we 6 vakinhoudelijke parallelsessies. De invulling hiervan is in ontwikkeling. Een tipje van de sluier: er komt zeker een onderwerp over verpakkingsdruk en kleurenspectrum. Verder bieden we hulp voor het schrijven van optimale vacatureteksten. En vanuit China komt een nieuwe techniek op ons af die invloed zal hebben op de bestelketen van consument naar producenten. De kans dat tussenstations daarmee hun positie verliezen is groot. Deze gloednieuwe ontwikkeling is er één om in de gaten te houden, zeker als je die tussenpersoon bent tussen opdrachtgever en producent. Betekent dit de eindfase voor intermediairs?

Silent disco

Op de beursvloer organiseren we verschillende activiteiten. Op een speciaal podium bieden we bezoekers in groepjes van ongeveer 30 man de gehele dag door de gelegenheid sprekers te beluisteren. Dat gebeurt met een headset op, zodat luisteraars en omgeving geen last van elkaars geluiden hebben. Een soort silent disco op de beursvloer. Ook is een fotosessie waar bezoekers de ideale portretfoto voor hun LinkedIn-profiel kunnen laten schieten. Er volgt tussentijds nog meer info over het programma. De Vakdag belooft weer een dynamische dag te worden, waarop je kennis, kennissen en energie opdoet. Schrijf je snel in.

Alexander Klöpping

Dromen over morgen

Alexander Klöpping laat met pakkende voorbeelden zien wat de rol van nieuwe technologieën is in onze maatschappij en dagelijks leven. Hij neemt je mee in de wereld van kunstmatige intelligentie, Chinese influencers, robots die mensen kunnen imiteren, en waarom bedrijven als Facebook en Apple geloven dat we straks allemaal leven in de ‘metaverse’ – een virtuele wereld. En dat prikkelt: wat betekent dit voor mij? Alexander Klöpping werd bekend als vaste gast in De Wereld Draait Door, en zit nog regelmatig bij Jinek en Op1. Hij is medeoprichter van Blendle en oprichter van de Universiteit van Nederland, waar hoogleraren gratis hoorcollege geven via podcasts en YouTube. Op dit moment presenteert hij wekelijks de populaire podcast POM, en runt hij een uitgeverij voor boeken.

Berthold Gunster (Foto: Eric fecken)

Omdenken?

Zonder problemen geen omdenken. En een probleem bestaat uit twee dingen: feiten en verwachtingen. Door deze grondig te onderzoeken, kun je de stap maken van ja-maar naar ja-en. Vervolgens kijk je welke nieuwe mogelijkheden er ontstaan. Berthold Gunster (1959) is de grondlegger van het Omdenken. Hij schreef er inmiddels een flink aantal bestsellers over (over omdenken in de opvoeding, in communicatie, op het werk). Hij werkte als regisseur en schrijver bij diverse theatergezelschappen. Sinds 2001 geeft hij met zijn team trainingen, shows en workshops aan bedrijven en particulieren. In 2012 besloot Gunster de Nederlandse theaters in te gaan. Op dit moment toert hij met zijn nieuwste voorstelling, Zoals verwacht loopt alles anders, door het hele land.

Joep van Deudekom en Rob Urgert

Relevant met humor

Rob Urgert en Joep van Deudekom weten hoe ze een sterk inhoudelijk verhaal met veel humor moeten brengen. Enerzijds dus relevant, anderzijds wordt er ook flink gelachen. En er wordt meegedaan, want interactief zijn de shows zeker!

Joep van Deudekom begon ooit als gymleraar. Later werd hij cabaretier, presentator bij Discovery Channel en schreef hij diverse boeken. Rob Urgert is naast cabaretier ook gepromoveerd wetenschapper. Deze disciplines heeft hij samengevoegd in verschillende publicaties waarin Rob zijn visie geeft op creatief denken.

Nieuwe locatie

De hal waar de Vakdag al 9x plaatsvond, het NBC in Nieuwegein, is eind 2022 afgebrand. De oplevering van de herbouw is niet tijdig klaar voor de jaarlijkse grafische netwerkdag. Vandaar dat de organisatie van de PRINTmatters Vakdag moest omzien naar een goede vervanging. En gelukkig is er een mooie oplossing. Op donderdag 12 oktober wordt de Vakdag gehouden in de Midden Nederland Hallen in Barneveld, direct naast de A30. Deze energie-neutrale evenementenlocatie, met grotere beursvloer, is makkelijk te bereiken, heeft gratis parkeergelegenheid en is dus een ideale locatie voor dit event!

Kijk voor de meest actuele informatie over het sprekersprogramma en om je in te schrijven op printmattersvakdag.nl.


Geen nieuws missen?

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief van PRINTmatters