Abonneren  Inloggen
Van onze partner Drukproces Fastlabels volledig geautomatiseerd dankzij Four Pees

Drukproces Fastlabels volledig geautomatiseerd dankzij Four Pees

7 juli 2021

Het in Doncaster gevestigde Fastlabels is gespecialiseerd in het drukken van labels en stickers voor commerciële toepassingen. Dat varieert van stickers op maat voor branding en merchandising tot gedrukte labels in alle formaten voor producten en verpakkingen.

Fastlabels was al gewend aan opdrachten met grote volumes en had al een operationeel workflowsysteem toen het in zee ging met Four Pees. Maar omdat het snel groeide, moest het upgraden naar een nieuw workflowsysteem met de meest geavanceerde technologie.

Volledige omschakeling van workflowsystemen op maat

Om zijn klanten labels van topkwaliteit en een naadloze service te kunnen bieden, ging Fastlabels op zoek naar een nieuw workflowsysteem dat sneller en nauwkeuriger moest zijn, met een betere kwaliteitscontrole.

‘Labels kunnen een verrassend grote invloed hebben op de rentabiliteit van de productfabricage’, aldus Adele Holland, Operations Manager bij Fastlabels. ‘Het is niet alleen een kwestie van kostenefficiëntie. De kwaliteit van het label kan de perceptie van de kwaliteit van het product vergroten, zodat meer klanten het zullen kopen. Een andere factor is de service. Die moet door en door betrouwbaar zijn om storingen in de productielogistiek te vermijden. De implementatie van een upgrade die elk aspect van de workflow zou perfectioneren, was dus een andere manier om onze klanten te helpen met hun groei.’

Het vinden van een geschikte alternatieve workflow werd bemoeilijkt door het feit dat het oude systeem speciaal op maat ontwikkelde code voor de kwaliteitscontrole van de stanslijnen gebruikte. En het nieuwe systeem zou natuurlijk slimmer moeten zijn.

‘Omdat we al ervaring hadden met de vervanging van het workflowsysteem van andere klanten, konden we snel een diagnose maken van wat precies nodig was en een voorstel doen’, aldus Andy Banks, Sales UK & Ireland bij Four Pees. ‘Het feit dat Fastlabels zijn bestaande systeem al had gestandaardiseerd, was een enorme hulp. Standaardisering is immers meestal een vereiste voor een goede automatisering.’

Uiteindelijk werd voor een oplossing gekozen met enerzijds Enfocus Switch voor de algemene automatiseringsworkflows, en anderzijds Callas pdfToolbox voor de kwaliteitscontrole van de inkomende PDF-bestanden en voor de verschillende correcties die bepaalde labels vereisen.

Het team van Fastlabels in Doncaster, Engeland

Intelligente kwaliteitscontrole van de stanslijnen en impositie

Om het project te voltooien, moesten twee grote hindernissen worden genomen. De eerste was de vervanging van de kwaliteitscontrole van de stanslijnen. Omdat Fastlabels digitale snijmachines van Digalase gebruikt, moesten de stanslijnen op-en-top nauwkeurig zijn. Gelukkig is de preflight engine van pdfToolbox buitengewoon flexibel en kon hij de voor het oude workflowsysteem geschreven code voor de kwaliteitscontrole vervangen. Dit deel van het project kijkt onder meer na of een stanslijn aanwezig is, of ze het juiste objecttype in de juiste kleurruimte is enzovoort. Al die aspecten zijn essentiële vereisten voor de strenge kwaliteitscontrole van Fastlabels.

Ook de tweede hindernis hield verband met de digitale snijmachines. De correcte verwerking van de impositievellen met labels door de snijmachines vereist heel wat voorbereiding, zoals formattering en rotatie. Bovendien ondersteunen de machines slechts één inputformaat, een specifieke variant van SVG (Scalable Vector Graphics). Gelukkig was pdfToolbox net uitgebreid met een functie voor de output van specifieke elementen van een PDF-bestand als DXF, CF2 en SVG.

Lees hier het volledige verhaal