Uit je (foto)kader

Een verrassend fotografisch effect is een zogenaamde ‘out of bounds’, oftewel uit het kader. Een deel van de foto plaats je – zo lijkt het – buiten het fotokader. 


1. Dupliceer de beeldlaag. Selecteer daarna het onderwerp van de foto. Bij een goed contrast kun je daar de nieuwe selectiefunctie Onderwerp selecteren van Photoshop CC 2018 voor gebruiken. Perfectioneer je selectie. 


2. Maak van de selectie een laagmasker. Maak dan een nieuwe laag aan tussen de twee lagen. Teken een rechthoekige selectie en vul deze met wit. Tip: is de Voorgrondkleur wit typ dan Alt Backspace om te vullen, is de Achtergrondkleur wit typ dan Command/Control Backspace.


3. Geef de rechthoek een rand: maak een nieuwe laag en kies Bewerken > Omlijnen. Zet de lijnlocatie op Buiten. Met de lijndikte zul je wat moeten experimenteren. Klik op OK.


4. Kies Bewerken > Transformatie > Verdraaien. Verdraai, schaal en roteer de witte rechthoek. Klik op het slotje van de Achtergrondlaag. Verplaats daarna de laag met de rechthoek naar eronder. Alt-klik tussen de beide lagen. De rechthoek maskeert nu de foto.