Vouwen in 3D

Sommige dingen zijn knap lastig te realiseren. Neem het 3D maken van een platte landkaart of het om een bol wikkelen van een platte vorm. Met de 3D-functie van Illustrator kun je veel van die zaken onverwacht makkelijk voor elkaar krijgen. Daarmee maak je een 3D-lint.


1. Maak een nieuw bestand en bewaar. Voor ons voorbeeld heb je 8 linten nodig met een verloopvulling. Je maakt die op een omslachtige manier; in stap 4 wordt duidelijk waarom. Teken een vierkant en vul met een kleur. Dupliceer horizontaal met Alt-sleep en geef de kopie een lichtere tint van de kleur. Dubbelklik het Overvloeigereedschap en stel in op Vloeiende kleur. Klik op het ene vierkant en daarna op het andere. Kies Object > Uitbreiden. Alt-sleep het lint en typ daarna 6 keer Command/Control D.


2. Roteer de linten, bijvoorbeeld 30°. Sleep naar het deelvenster Symbolen, geef een naam en laat de rest van de opties ongemoeid. Klik OK.


3. Teken een cirkel; omlijn en vulling zijn onbelangrijk. Selecteer met het open pijltje de linker kant van de vorm en wis de selectie. Kies Effect  > 3D > Draaien. Zet Voorvertoning aan. Klik op Illustratie toewijzen.


4. Kies bij Symbool je lintensymbool en schaal de illustratie zo groot als nodig is. Klik rechtsonder Onzichtbare geometrie aan. Klik OK. Gebruik de kubus om de linten zo te draaien dat je het juiste effect krijgt. Klik OK.

Wat is nu de reden dat je het verloop in de linten op een omslachtige manier moest maken? Vreemd maar waar: Illustrator zet een verloop in een 3D-vorm om naar pixels. Een overvloeier blijft gewoon een vector.