Publish 02-2010

Gedurfde ontwerpen van Hannes von Döhren

02-2010-01

Klint

De Duitser Hannes von Döhren (1979) startte als grafi sch ontwerper en is inmiddels freelance art director te Berlijn. Hij maakt vooral opvallende letters: van hoogkwalitatieve freefonts, die hem veel bekendheid brachten, tot prestigieuze letters voor onder meer Linotype en ITC die zorgden voor internationale waardering. Het font Klint, waar deze tekst uit gezet is, is een mooi voorbeeld van zijn kunnen.


Een beroepsopleiding voor letterontwerper volgde hij niet. Tijdschriften, catalogi, huisstijlen en verpakkingen waren zijn werkterrein. Samen met vrienden en andere ontwerpers kwam hij tot interessante letters, die hun oorsprong veelal vonden in de havenstad Hamburg. Hij maakte intensief gebruik van letterfonts. Hij schroomde niet de letters individueel aan te passen en vele typografische experimenten uit te voeren. Hannes von Döhren studeerde in Hamburg en startte in 2005 als grafisch ontwerper bij een reclamebureau en is sinds 2007 in Berlijn freelance art director bij verschillende bureaus. Knipletters, graffitiontwerpen, kistletters en handschriften waren de modellen voor zijn letters. Omdat collega-ontwerpers deze letterexperimenten hogelijk waardeerden, ontstond er een intensieve uitwisseling van deze freefonts. Relaties van Von Döhren wilden ze al snel ook voor professionele toepassingen inzetten.
Hij besloot zijn letters te voorzien van relatief grote charactersets, waarbij sommige fonts wel erg professionele lettersamenstellingen kregen. In 2006 ontstonden zo de Age11, Grandma en Edding 780 scripts, de Poster, de 3-dimensionele Steinzeit en de Spencils. Die laatste is een bizarre variatie op de knipletter. Al snel volgden de Bodedo, Rowdy en Peace. Bodedo is vrij naar de Bodoni gemaakt, op basis van aardappelstempels – waarbij hij het gesneden letterbeeld afgedrukte en als model scande en zo verder verwerkte.

Lees de hele Typtekens in Publish 2-2010


Hannes von Döhren:

02-2010-0102-2010-0202-2010-0302-2010-0402-2010-05

Nog geen abonnement op Publish? Klik hier.

Online drukkerij
Briefpapier drukken
www.reclameland.nl

Lees in Publish, magazine voor digitaal creatieven:
1135
  • Max Kisman en Ben Newman: hoe vind je je eigen stijl?
  • Koduijn: de voordelen van een klein bureau
  • Smartwatch design: ontwerp je eigen watchface
  • Job, Joris & Marieke over hun succes met Cinema 4D


Nu verkrijgbaar

1135

Zoeken

Publish Login

Gratis account aanvragen Wachtwoord vergeten?