Goed op weg

Een schematische weg tekenen voor een geografische kaart kan lastig zijn, omdat zo’n weg uit meerdere onderdelen bestaat. Er is de weg zelf, de voetpaden erlangs en in het midden van de weg een al dan niet onderbroken streep. 


Teken je zo’n weg met behulp van kopietjes van het pad, dan wordt corrigeren later een hoop gedoe. Gebruik dus één pad met meerdere lijnen. Dat gaat zo.

1. Om gaandeweg te kunnen beoordelen of je ‘op de goede weg’ bent, teken je alvast een deel van het traject. Definieer dikte en kleur van de lijn. In het voorbeeld is dat middelgrijs, 16 pt.

 


2. Open het deelvenster Vormgeving en selecteer de Lijn van je pad. Klik op het nieuw-knopje onderin om de Lijn te dupliceren. Verander de dikte van de lijn naar 10 pt en de kleur naar lichtgrijs.


3. Dupliceer de tweede Lijn en wijzig de kleur van deze kopie naar donkergrijs en 2 pt dik. Geef in het deelvenster Lijn aan dat je een onderbroken lijn wilt: 4 pt lijn en 7 pt open.


4. Teken de wegen. Zodra wegen van hetzelfde pad kruisen, ‘versmelten’ de wegen met elkaar, op verschillende paden doen ze dat niet.


5. Liever een spoorbaan tekenen? Volg dezelfde procedure. Je loopt daar echter tegen een probleem aan met de rails: Illustrator kent geen lijnstijlen met dubbele lijnen, zoals InDesign heeft. Simuleer het dus met een extra lijn.